Sevgili Okuyucular,
Şubat ayı, maalesef iklim değişikliği ve iklim krizi tartışmalarının gölgesinde geçti. Ülkenin batı bölgeleri, normalin çok altında seyreden kar yağışı ile adeta mevsim karmaşası yaşadı. Bu durum, küresel ısınmanın somut bir göstergesi olarak endişeleri artırdı.
Kar yağışının yok denecek kadar az olması, kuraklık riskini de beraberinde getirdi. Su kaynaklarının azalması ve tarımsal üretimde yaşanacak olası düşüş, önümüzdeki dönemde gündemimizi daha da meşgul edecek gibi görünüyor.
Bu kritik tablo karşısında kamu yönetimine önemli görevler düşüyor. İklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek için acil ve kapsamlı planlar geliştirilmesi, sürdürülebilir kalkınma ve yeşil ekonomiye geçiş için somut adımlar atılması gerekiyor.
Keyifli okumalar...
Kamu Yönetimi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararnameye göre kamu kurumlarına önemli atamalar yapıldı…
Adalet Bakanlığı Bakanlığı Yardımcılığına Hurşit Yıldırım,
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığına Hasan Kaymak, (son zamanlarda fenomenlere yapılan operasyonlarla popüler hale gelen bir kurum)
Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğüne Ekrem Candan,
TCDD Genel Müdürlüğüne de Veysi Kurt atandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü'ne senarist ve yapımcı Birol Güven atandı.
Anayasa Mahkemesi 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesindeki 37 Düzenlemeyi İptal Etti
27 Şubat 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Anaya Mahkemesi kararı ile (1) numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin bazı maddeleri iptal edildi. CHP ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 10 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin bazı maddelerinin iptali istemiyle dava açmıştı. Bu dava sonucunda AYM Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin başlangıcında hayata geçirilen ve Cumhurbaşkanlığı ile bakanlıkların organizasyonunu düzenleyen 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne ilişkin 37 farklı iptal kararı verildi.
Gerekçede, Cumhurbaşkanının Anayasa'da güvence altına alınan temel haklara yönelik düzenleme yapma yetkisinin bulunmadığı, bu tür düzenlemelerin sadece kanunlarla yapılabilmesi gerektiği belirtildi. İptal edilen düzenlemeler arasında Cumhurbaşkanlığına personel atanması, maaş düzenlemeleri, hakim ve savcıların Cumhurbaşkanlığı tarafından görevlendirilmesi, üst düzey yöneticiler hakkında bilgi toplanması ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına belediyelere ait yetkilerin verilmesi gibi konular yer alıyor. İptal kararı, 9 ay sonra yürürlüğe girecek. İptal kararlarının ayrıntılarına buradan ulaşabilirsiniz.
Tarihi Gelişme: Fransa, Kürtaj Hakkını Anayasaya Ekledi…
Fransa'da kürtaj hakkının Fransız Anayasası'nda yer almasına ilişkin tek maddelik yasa tasarısı, parlamento üyelerinin tamamının katıldığı oturumda kabul edildi. Kongre'de 72'ye karşı 780 oyla kabul edilen tasarıya göre Fransa, kürtaj hakkını anayasa tarafından güvence altına alan ilk ülke olarak da tarihe geçti. Fransa'da kadınlar, hamileliğinin 14'üncü haftasına kadar yasal olarak kürtaj yaptırabiliyor. Bu şimdi anayasal bir hak oldu.
Yerel Yönetimler
Türkiye’nin 57 İlinden Büyük İlçesi: Esenyurt…
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye nüfusu, 2023'te bir önceki yıla göre 92 bin 824 kişi artarak 85 milyon 372 bin 377 kişi oldu.
İstanbul'un Esenyurt ilçesi, 2023 sonu itibarıyla 978 bini aşan nüfusuyla "Türkiye'nin en kalabalık ilçesi" olmaya devam ederken, bu özelliğiyle 57 ilin nüfusunu geçti. Türkiye'de 750 bin ve üzeri nüfusa sahip olan ilçe sayısı 8, 500 bin ve üzeri nüfusa sahip ilçe sayısı 27, 250 bin ve üzeri nüfusa sahip ilçe sayısı 102, 100 bin ve üzeri nüfusa sahip ilçe sayısı ise 235 oldu. 183 ilçenin nüfusu 10 bin kişinin altında kaydedildi. Konya'nın Yalıhüyük ilçesi, 1854 kişiyle Türkiye'nin en düşük nüfuslu ilçesi oldu.
Karsan’ın Hidrojenli Otobüsü e-ATA Türkiye’de İlk Kez Gaziantep Kentiçi Ulaşımında Test Edildi…
“Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde” olma vizyonuyla dünyada toplu taşımanın dönüşümünde öncü rol oynayan Karsan, yurt içindeki çalışmalarını da hızla sürdürüyor. Bu kapsamda Karsan, toplu ulaşımda geleceğin yakıtı olarak tanımlanan hidrojen yakıtlı modeli e-ATA Hydrogen’i Türkiye’de ilk kez Gaziantep’te gerçekleştirilen deneme sürüşü organizasyonuyla tanıttı. e-ATA Hydrogen, son teknoloji 70 kW güce sahip yakıt hücresi kullanıyor. Ayrıca araçta yardımcı güç kaynağı olarak konumlanan uzun kullanım ömrüne sahip 30 kWh kapasiteli LTO bataryası ise zorlu yol koşullarında elektrik motora daha fazla güç sağlarken, acil durumlar için ise ilave menzil sunuyor. Tasarımını ben beğendim :)
Üsküdar Belediyesinden Güzel Bir Proje…
Üsküdar Belediyesi, Türkiye'nin ilklerinden birine imza atarak Üsküdar Çocuk Köyü'nü hayata geçirdi. Bu özgün proje, dünyada pek az örneği bulunan bir konsepti Üsküdar'a taşıyor. Üsküdar Belediyesi'nin öncü vizyon projesi olan "Üsküdar Çocuk Köyü", büyük bir törenle kapılarını açtı. Köy, göleti, değirmeni, çiftliği, camisi ve meydanıyla çocuklara köy yaşamını deneyimleme fırsatı sunuyor. Ancak sadece bir köy değil, aynı zamanda eğlenceli ve öğretici bir ortam olarak tasarlanmış. Burada çocuklar doğayı keşfederken, eğlenerek öğrenme imkanı bulacaklar. Üsküdar Çocuk Köyü, doğayı yakından tanıma ve öğrenme fırsatı sunarken aynı zamanda çocukların keyifli vakit geçirmelerini sağlayacak bir mekan olarak ön plana çıkıyor.
Kent ve Kentleşme
Kayanın Altında Sıkışan Kasaba: Setenil de las Bodegas…
Setenil de las Bodegas, sıra dışı yapısıyla görenleri hayran bırakan ve bin bir soru işareti uyandıran bir köy. İspanya'nın Endülüs bölgesinde bulunan bu kasaba, doğal kaya oluşumlarının altında kendine yer edinmiş bir mücevher gibi parlıyor. İlginç şekliyle dikkat çeken bu köy, her an insanın üzerine düşecekmiş hissini uyandırıyor. Yılların birikimiyle oluşmuş bu doğal yapılar, Setenil de las Bodegas'ı sıradan köylerden ayırıyor.
Endülüs'ün en kalabalık şehri olan İspanya'ya bağlı bu ilçe, kocaman bir kayalığın altında konumlanmış. Özgün atmosferiyle son günlerin popüler konusu olan köyün nüfusu oldukça az. Son nüfus sayımına göre, burada yaşayan kişi sayısı 3043. Ancak, geçmişte bu rakamın daha yüksek olduğu biliniyor; zamanla köyden göçlerin olduğu anlaşılıyor.
Setenil de las Bodegas, sıra dışı mimarisiyle ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini büyülüyor. Burada yaşamak, herkesin kolayca yapabileceği bir iş gibi değil, ancak bu benzersiz köyün atmosferini deneyimlemek kesinlikle unutulmaz bir deneyim olacaktır.
2023 Türkiye Silahlı Şiddet Haritası…
Umut Vakfı her yıl tarafından hazırlanan 2023 Türkiye Silahlı Şiddet Haritası raporu gerçekleri gün yüzüne seriyor. Türkiye, zorbalığın doruk noktasına ulaştığı bir dönemden geçiyor. Aile içi şiddetin arttığı, akran cinayetlerinin yaygınlaştığı ve uyuşturucu bağımlılığının cinayetlere yol açtığı bir ülke haline gelmiş durumda. Son dönemde yaşanan polis baskınları ise şiddetin arkasındaki etkenlerden birinin çeteleşme olduğunu açıkça gösteriyor. 2023, uluslararası çete liderlerinin ardı ardına operasyonlarla ele geçirildiği bir yıl olmuştu. Ancak aynı zamanda uyuşturucu çetelerinin polislere silah çektiği ve hatta şehit ettiği bir yıl olarak da hatırlanıyor. Üstelik ülkede düzensiz mülteci ve göçmen trafiğinin artmasıyla şiddet olaylarının da arttığı bir gerçek.
2023 yılında; 3 bin 773 silahlı şiddet olayı basına yansıdı. Basına yansıyan bu olaylarda 2 bin 318 kişi ölü, 3 bin 820 kişi de yaralandı. Yaşanan silahlı şiddet olaylarının 3 bin 212’sinde yani yüzde 85’inde kaleşnikof, otomatik tüfekler dahil ateşli silahlar (106’sı beylik silahı toplam 2 bin 427’si tabanca ve 784’ü tüfekler), yüzde 15’ine denk gelen 561’inde de bıçaklardan baltalara her tür kesici alet kullanıldı…
İstanbul Ziyaretçi Rekoru Kırdı…
Dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden İstanbul, 2023 yılında 17 milyon 370 bin 30 yabancı ziyaretçi ağırladı. Tüm zamanların rekorunu kıran şehre gelenler arasında ilk sırayı Rusya Federasyonu vatandaşları aldı. 1 milyon 990 bin 226 Rus vatandaşı İstanbul'a gelmiş. İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün verilerine göre, İstanbul’da geçen yıl 17 milyon 370 bin 30 yabancı ziyaretçi ağırlandı. İstanbul’a gelen yabancı sayısı bir önceki yıla göre yüzde 8,44 artış gösterdi. Türkiye toplamda 49 milyon turist ağırlarken İspanya 2023'te 84 milyon turist ağırladı, rekor kırdı.
6 Şubat Maraş Depremleri’nde İhmale İlk Ceza…
6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri'nin ardından ihmali bulunanlara yönelik açılan davalarda ilk karar depremden 1 yıl 16 gün sonra çıktı. Şanlıurfa'da 34 kişinin yaşamını yitirdiği, 10 kişinin yaralandığı apartmanın müteahhidi Müslüm Demirer, tutuklu yargılandığı davada 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 21 yıl 9 ay hapisle cezalandırıldı. Söz konusu binada kendi oğlunu da kaybetmiş olması nedeniyle cezasında 1/6 oranında indirime gidilerek sanığın 18 yıl 1 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasına karar verildi.
Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği
Yeni Çağın Afeti: Orman Yangınları…
Güney Amerika ülkesi Şili'nin orta ve güney kesiminde Cuma gününden bu yana devam eden orman yangınlarında bilanço ağırlaşıyor. Şili Yasal Sağlık Servisi'nden (SML) yapılan açıklamada, yangınlarda hayatını kaybedenlerin sayısının 131'e yükseldiği bildirildi.
Son 4-5 yılda küresel ısınmanın etkisiyle orman yangınlarında belirgin bir artış yaşanıyor. Ülkemiz de yaz aylarında orman yangınlarıyla mücadele etmek zorunda kalıyor. Her yıl, sıcak hava dalgalarıyla birlikte yangın riski daha da artıyor, bu da yangınların daha sık ve şiddetli olmasına neden oluyor. Ormanlarımız, doğal yaşam ve ekosistemler için kritik öneme sahip olmasının yanı sıra, aynı zamanda tarım, ekonomi ve yaşam alanları için de hayati bir rol oynuyor. Ancak, artan orman yangınlarıyla birlikte, bu değerli alanları korumak ve yeniden inşa etmek için daha fazla çaba harcamamız gerekiyor. İklim değişikliğiyle mücadele etmek ve ormanlarımızı korumak, hepimizin sorumluluğunda olan önemli bir görevdir. Bu nedenle, bilinçli ve sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimsemek, orman yangınlarının önlenmesine katkı sağlayabilir.
Antalya’da Sel Can Aldı…
Antalya'da 13 Şubat'ta şiddetli yağışlar sele neden oldu. Sel nedeniyle tarım arazileri sular altında kalırken, ev ve iş yerleri ile araçlar da büyük hasar gördü. Öğle saatlerinde otomobilde 1 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Antalya Valisi Hulusi Şahin, kentte 13 Şubat'ta gece yarısı yaşanan sağanağın neden olduğu sel felaketi hasarının 300 milyon TL'yi bulduğunu söyledi.
Kent selleri, depremler kadar etkili olan ve şehirleri olumsuz etkileyen bir doğal afet türüdür. Yoğun kentleşme, yeşil alanların azlığı, altyapı yetersizliği ve iklim değişikliği gibi faktörler, kent sellerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Şehirlerin hızla büyümesiyle birlikte, doğal su yollarının ve yeşil alanların azalması, yağış sularının hızla tahliye edilememesi ve suyun yer altına nüfuz etmesi gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Altyapıda yaşanan eksiklikler de sellerin etkilerini artırmaktadır.
Yine Maden Faciası Yine Canlarımız Gitti…
Şubat ayı hem dünya da hem de ülkemizde çeşitleri afetlerin meydana geldiği bir ay oldu. 13 Şubat 2024'te Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler altın madeninde siyanür liç işleminden sonra depolanan toprak yığınının saat 14.28'de heyelana dönüşmesi sonucu 9 işçi göçük altında kaldı. Hacmi yaklaşık 10 milyon m³ olarak hesaplanan bir kütlenin 10 metre/saniye hızda hareket ederek Sabırlı Deresi'ne doğru aktı. İlk açıklamalara göre liç yığının yayıldığı alanın 300 dönüm olduğu tahmin edilmektedir.
İlk Güneş Termik Santrali Ne Zaman Kurulmuş Biliyor Musunuz?
Mısır'ın başkenti Kahire yılda 3541 saat gün ışığı alma süresi ile dünyada birinci. Dünyada en uzun süre güneş ışığı alan bölgeyi 3508 saatle Dubai izliyor. Listenin sonunda tüm yıl boyunca sadece 840 saat güneş görebilen Faroe Adaları'nın başkenti Torshavn yer alıyor.
Bu bilgilerden yola çıkarak 1913’te Kahire’den Frank Shuman adlı bir mucit dünyanın ilk güneş termik santralini inşa etti ve Mısır’ın kendine has o bol güneş ışığını kullanarak yakındaki bir pamuk tarlasını sulamak için Nil’den 6,000 galon su pompaladı. Birinci Dünya Savaşı’nın başlaması ve ucuz petrolün keşfi, Shuman’ın “güneş enerjisi santralini” büyük bir ölçeklerde çoğaltarak kömür bağımlılığına meydan okuyacak kadar enerji üretme hayaline engel olsa da bir yüzyıldan sonra, yeniden yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır.
Bisiklete Biner Misiniz?
Hollanda'daki hanelerin yüzde 84'ünde en az bir bisiklet var. Nüfusu 17 milyon olan Hollanda, 23 milyon bisiklet ve dünya genelinde kişi başına düşen ortalama bisiklet sayısı 1,3 ile "bisikletler diyarı" olarak anılıyor. Bu alanda dünyanın zirvesinde yer alan ülkeyi yüzde 80'le Almanya, yüzde 78'le de Japonya takip ediyor. Ülkemizdeki oran yüzde 26 olarak görünüyor.
Teknoloji
Türk Yapay Zekası "MAİN": Eller Yapar da Biz Yapamaz Mıyız?
Dünyanın önde gelen teknoloji devleri, yapay zeka (AI) alanında büyük yatırımlar yaparak geleceğe yön veriyor. ChatGPT, Gemini, Copilot gibi AI sohbet robotları ve Dall-E gibi görsel içerik üreten AI modelleri, her geçen gün daha da gelişmiş hale geliyor. Peki, Türkiye bu yapay zeka devriminde yer alıyor mu?
Geçtiğimiz ay, TÜBİTAK tarafından geliştirilen "MAİN" isimli yapay zeka platformunun tanıtılması, bu alandaki umutları artırdı. MAİN, Türkçe metin ve kod üretebilen, sorulara Türkçe yanıt verebilen ve çeşitli AI modellerini çalıştırabilen bir platform olarak öne çıkıyor.
Peki, MAİN bize ne vadediyor?
Eğitimde Devrim: MAİN, kişiselleştirilmiş öğrenme materyalleri ve etkileşimli eğitim deneyimleri sunarak eğitimi daha etkili ve ulaşılabilir hale getirebilir. Sağlık Sektöründe Gelişmeler: MAİN, hastalık teşhisi ve tedavisinde yardımcı olmak, tıbbi araştırmaları hızlandırmak ve hasta deneyimini iyileştirmek için kullanılabilir. Ekonomik Büyüme: MAİN, yeni iş alanları ve girişimler yaratmak, üretim ve verimliliği artırmak ve Türkiye'nin küresel rekabet gücünü yükseltmek için kullanılabilir.
2024 Dünya Seçim Yılı Olacak: 4 Milyar Seçmen Sandık Başına Gidiyor…
2024 dünya için seçim yılı olacak gibi görünüyor. 76 farklı ülkede yaklaşık 4 milyar halk sandığa giderek iradesini ortaya koyacak. Türkiye yerel seçimler için, Rusya, ABD, Tayvan, Meksika, Ukrayna başkanlık, Hindistan, İngiltere, Pakistan, Güney Afrika meclis seçimleri için oy kullanacak. Biden ve Trump’ın yeniden karşı karşıya geleceği 2024 ABD başkanlık seçimleri ise başa baş geçecek. Bu konuda Serbestiyet internet sitesinde güzel bir yazı var. Okumanızı tavsiye ederim.
Milattan önce 5. yüzyılda Atinalılar, bir şehir yöneticisinin veya askerin ileride kendilerine baskı uygulayacak bir tirana dönüşeceğini hissettikleri zaman “ostrakismos” adında özel bir oylama düzenlenmesi talep ediyordu. Antik Yunan uygarlığının demokrasiyi kendini korumaya muktedir hale getirmek için icat ettiği bu “Ostrakismos” oylaması bir nevi bir seçim yasağı, parti kapatma tedbiriydi. Oy hakkı olan Atinalılar, tirana dönüştüğünü ve demokrasiyi yok edeceğini hissettikleri kişilerin isimleri bir katip eşliğinde gizli bir şekilde bir çömleğe kazıyor ve meydanın bir köşesine bırakıyordu. En az 6 bin Atinalı tarafından ismi kazılan kişi, bu çanak çömlek oylaması neticesinde 10 yıl boyunca şehirden sürgün ediliyordu. 10 gün içinde şehri terk etmemenin yaptırımı idamdı. Fakat hiçbir şekilde malvarlığına veya unvanlara dokunulmuyor, 10 yıl boyunca Atina’dan uzak kalan kişi aklını başını toplayıp şehre geri dönebiliyordu.
Dünyada bu kadar seçimin yapılacağı bir ortamda “yapay zeka” ve ulaştığı nokta endişe veriyor. Yapay zeka şirketleri bu dönüştürücü teknolojinin geliştirilmesinde öncü rol oynadılar. Şimdi de dünya çapında büyük seçimlerle dolu bir yılda yapay zekanın nasıl kullanılacağına dair sınırlar koymak için yarışıyorlar.
Geçtiğimiz ay ChatGPT sohbet robotunun üreticisi OpenAI, seçimlerde kötüye kullanımı önlemek için, gerçek kişi veya kurum gibi davranan sohbet robotlarının oluşturulmasını yasakladı. Google da benzer şekilde, AI sohbet robotu Bard'ın (yeni adıyla Gemini) seçimle ilgili belirli istemlere yanıtlarını "tedbir amacıyla" sınırlandıracağını açıkladı.
Peki, AI sohbet robotları seçimlerde nasıl kullanılabiliyor?
Yanlış bilgi yaymak: AI sohbet robotları, gerçekmiş gibi görünen sahte haberler ve bilgiler üreterek seçmenleri yanıltmak için kullanılabilir. Propaganda yapmak: AI sohbet robotları, belirli bir adayı veya siyasi partiyi desteklemek için propaganda mesajları yaymak için kullanılabilir. Nefret söylemi yaymak: AI sohbet robotları, seçmenleri kutuplaştırmak ve nefrete kışkırtmak için nefret söylemi içeren mesajlar yaymak için kullanılabilir.
Bu endişelerin farkında olan platformlar, “AI” tarafından üretilen içeriği daha iyi etiketlemek ve seçmenlerin sahte ve gerçek içerikleri ayırt etmesine yardımcı olmak için adımlar atmaya başladı.
Seçmenlerin yapabileceği şeyler: Gördüğünüz bilgilere eleştirel yaklaşın ve kaynağını kontrol edin. Tanımadığınız kaynaklardan gelen bilgilere inanmayın ve paylaşmayın.AI tarafından üretilmiş içerikleri etiketleyip, platformlara bildirin.
Hayatın İçinden
Ülkeden Giden Gidene...
1 Kasım'dan itibaren Nitelikli Göçmenlik Yasası'nın kapsamının genişletilmesiyle birlikte, Almanya'ya gitmek isteyenler arasında büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Blue Card başvuruları 12 bin 432 kişiyle sınırlı değil, aynı zamanda Haziran ayında yürürlüğe girecek olan Fırsat Kartı'na (Chancenkarte) da 23 bin ön başvuru yapıldı. Bu da toplamda 35 binden fazla kişinin Almanya için sıraya girdiği anlamına geliyor.
Almanya, uzun yıllardır nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyan bir ülke olarak biliniyor. Nitelikli Göçmenlik Yasası'nın genişletilmesiyle birlikte, Almanya'nın işgücü piyasasına daha fazla yetenekli kişinin katılmasının önü açılmış oldu. Blue Card ve Fırsat Kartı gibi programlar, nitelikli göçmenlere daha kolay ve adil bir şekilde Almanya'ya yerleşme ve çalışma fırsatı sunuyor.
Yeni Yetenekler
Serdar Kuzuoğlu, Oksijen Gazetesi‘ndeki bir köşe yazında geleceğin yeteneklerinden bahsediyor. Buna göre çalışanlarda aranan teknoloji, mühendislik ve matematik gibi beceriler gözden düşmüş. İlk sırada artık 'zaman yönetimi becerisi' ve 'önceliklendirme yeteneği' varmış.
IBM’in 29 ülkeden 3 bin üst düzey yöneticiyle ve 22 ülkede 21 bin çalışanla yürüttüğü iki farklı araştırma, teknolojinin yakın dönem etkisini çarpıcı şekilde özetliyor: “Yapay zeka insanların değil, yapay zeka kullanmayan insanların yerini alacak.” Ancak kestirmeci bir yaklaşımla bu cümleden “yapay zeka kullanmayı / üretmeyi öğrenmemiz lazım” sonucu çıkarmak da zor. Zira aynı araştırmaya göre yapay zekanın gündemde bile olmadığı 2016 yılında çalışanlarda en çok aranan STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) becerileri 2023 yılında 12. sıraya gerilemiş. İlk sıraya yerleşen meziyet ise “zaman yönetimi becerisi ve önceliklendirme yeteneği”. Liste takım çalışması, verimli iletişim, esneklik, çeviklik, değişime uyum sağlayabilme, analitik beceriler, etik, okuma-yazma becerisi ve yabancı dil şeklinde devam ediyor. Bir başka deyişle yapay zeka çağının aranan yetenekleri tamamen insana has olanlar.
Podcast Tavsiyesi…
M. Serdar Kuzuloğlu ve Podbee Media'nın beraber hazırladığı Haddini Aşan Yaşam Rehberi podcast'ini de dinleyebilirsiniz. Sloganı, “Bu çağın belirsizliğine yaraşır şekilde, haddini bilmek ile aşmak arasında savrulanların acil durum toplanma alanı; Haddini Aşan Yaşam Rehberi'ne hoşgeldiniz”.
Başka bir podcast tavsiyesi de Deniz Dülgeroğlu’nun hazırlamış olduğu “Merdiven Altı Terapi” programı. Siz geceleri uyuyabilin diye ben uyumayıp dertlerinizi düşünüyorum sloganı da çok hoş :)
Bugün burada bir sonraki ayın e-bültenine kadar veda etme zamanı geldi. Görüşmek üzere değerli okuyucular...
Bu bültenden faydalanacağını düşündüğünüz arkadaşlarınız varsa lütfen aşağıdaki düğmeye tıklayarak onlarla da paylaşın.