Kamu Yönetimi E-Bülten (Aralık 2024)
➡️1-31 Aralık 2024 tarihleri arasındaki kamu yönetimi alanındaki güncel gelişmeler
Sevgili Okuyucular,
Aralık ayı, yeni yılın kapıya dayandığı, bütçe görüşmelerinin hız kazandığı ve yıllık performansların masaya yatırıldığı hareketli bir dönemi temsil ediyor. Bir yandan kamu yönetimi yılın son hesaplarını yaparken, diğer yandan birçok uygulama “yılın en iyileri” listelerini paylaşarak geride bıraktığımız yılı değerlendiriyor ya da “en”lerini belirliyor.
Peki, 2024’ün son ayında kamu yönetimi dünyasında neler yaşandı? Hepsi ve daha fazlası bu bültende! 🚀✨
📩 Bültenimize Nasıl Ulaşabilirsiniz?
➡️Bültenimize ✍️Substack veya 🔗LinkedIn üzerinden e-posta abonesi olabilirsiniz.
📷 Instagram | 🐦 Twitter | 📘 Facebook sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.
📢 Bu değerli bilgileri çevrenizle paylaşarak daha geniş bir tartışma ortamı yaratmamıza destek olabilirsiniz!
📬 Görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için: erkan.cakir@dpu.edu.tr
Keyifli okumalar dileriz!
💵2025 Bütçe Kanunu TBMM Genel Kurulu’nda Kabul Edildi
2025 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri sona erdi. Teklifin oylamasında 567 oy kullanıldı; teklife 317 kabul, 249 ret ve bir çekimser oy verildi. Bütçe görüşmeleri;
39 gün sürdü ve bütçe görüşmelerinde milletvekilleri toplam 235 saat 42 dakika mesai harcadı.
Komisyon üyeleri de dahil olmak üzere 267 milletvekili söz aldı ve 1330 konuşma gerçekleştirildi.
Komisyon, en uzun görüşmeyi 13 saat 59 dakika ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bütçesi için yaptı.
En hızlı kabul edilen bütçe TBMM’nin 2025 yılı bütçesi oldu. TBMM’nin bütçesi, 6 saat 37 dakikalık görüşmenin ardından Komisyon’dan geçti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Cumhurbaşkanlığı tasarruf tedbirlerine uyuyor mu?" sorusunu tüm kurumların tasarruf tedbirleri kapsamında olduğunu söyleyerek yanıtladı.
2025 yılı bütçe cetvellerindeki tutarlara göre 2025 yılı brüt bütçe gelirlerinin %89,84’ü vergi gelirlerden oluşmaktadır.
2025 yılı bütçesinde depremlerin yol açtığı hasarların süratle giderilmesi ve deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın ihtiyaçları için 584 milyar lira kaynak ayrılmıştır.
2025 bütçesinde en çok pay alan bakanlıklar sırasıyla Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sağlık Bakanlığı oldu.
Milli Eğitim Bütçesi, 2025 yılında 1 trilyon 451,7 milyar liraya yükseltilmiştir. Yükseköğretim de dahil edildiğinde bütçeden eğitime ayrılan kaynak 2025 yılında 2 trilyon 181 milyar liraya ulaşmaktadır.
Daha ayrıntılı bilgi için Vatandaşın Bütçe Rehberi’ne göz atabilirsiniz.
TBMM Bütçe Süreci
Bütçe Hazırlığı (Eylül)
Merkezi Yönetim Bütçesi hazırlama süreci, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan Orta Vadeli Programın Resmi Gazete’de yayımlanması ile başlar.
Bütçe Çağrısı ve eki Bütçe Hazırlama Rehberi ile Yatırım Genelgesi ve eki Yatırım Programı Hazırlama Rehberi Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanarak Resmi Gazete’de yayımlanır.
Kamu idarelerinin hazırladığı bütçe teklifleri yetkilileri tarafından imzalanmış olarak Cumhurbaşkanlığına gönderilir.
Bütçe Teklifinin Sunulması (Ekim-Kasım)
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından hazırlanan Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi, her yıl en geç 17 Ekim tarihinde TBMM’ye sunulur.
Bütçe, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda detaylı bir şekilde ele alınır.
Plan ve Bütçe Komisyonu Görüşmeleri (Ekim-Kasım)
Bakanlıklar, kamu kurumları ve bağlı kuruluşlar bütçelerini komisyona sunar ve milletvekillerinin sorularını yanıtlar.
Bütçe kalemleri tek tek tartışılır, muhalefet ve iktidar partileri görüşlerini dile getirir.
Genel Kurul Görüşmeleri (Aralık)
TBMM Genel Kurulu’nda bütçenin tümüyle görüşülmesi Aralık ayında başlar ve yaklaşık 2 hafta sürer.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve ilgili bakanlar, hükümetin bütçe politikalarını savunur.
Muhalefet partileri, bütçeye yönelik eleştirilerini sunar.
Milletvekilleri, gelir-gider dengesini ve harcamaları tartışır.
Bütçenin Oylanması (Aralık Sonu)
TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucunda Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu kabul edilirse, 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girer.
Eğer bütçe kabul edilmezse, geçici bütçe düzenlemesi yapılır.
🔙“Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği” Yeniden Geldi
Türk kamu yönetiminde önemli bir değişikliğe gidildi. Yapılan yeni düzenlemeyle Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, geçmişte olduğu gibi tekrar “Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği” adını aldı. Artık en yüksek devlet memuru CB Genel Sekreteri.
🛫Uçuş Gecikti, Tazminat Hakkınız Var!
Resmî Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre, uçuşların operasyonel nedenlerle 3 saat ve üzeri gecikmesi durumunda yolcular tazminat alabilecek.
📌 Tazminat Tutarları:
✈ İç hat uçuşları: 100 Avro
✈ 1.500 km’ye kadar uçuşlar: 250 Avro
✈ 1.500 - 3.500 km arası uçuşlar: 400 Avro
✈ 3.500 km’den uzun uçuşlar: 600 Avro
Yeni düzenleme, hava yolu yolcularının haklarını güçlendirerek mağduriyetleri en aza indirmeyi amaçlıyor.
♾️Öğretmen Alımında KPSS Yerine Akademi Giriş Sınavı (AGS)
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2025’te öğretmen alımları için KPSS şartının kaldırılacağını ve yerine Akademi Giriş Sınavı (AGS) düzenleneceğini açıkladı.
📅 İlk sınav tarihi: 13 Temmuz 2025
✅ Sınav sonuçlarına göre Millî Eğitim Akademisi’ne kabul edilen adaylar, eğitimlerini tamamladıktan sonra atamalara hak kazanacak.
Bu değişiklik, öğretmen alımında daha doğrudan ve nitelikli bir seçim süreci oluşturmayı hedefliyor.
Objektif Bakış: Akademi Giriş Sınavı (AGS) uygulaması ile birlikte akademide eğitim fakültelerinin işlevi konusunda yoğun tartışma başladı.
📄İlkokullarda Karnesiz Dönem Başlıyor!
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2025 yılı itibarıyla ilkokullarda karne uygulamasının sonlandırılacağını duyurdu. Yeni eğitim-öğretim yılında, ilkokul öğrencilerine karne yerine gelişim raporu verilecek.
📚 Yeni Uygulama Başlangıç: 1. sınıflarda denenecek
Kademeli Geçiş: Sonraki yıllarda tüm ilkokul seviyelerine yayılacak
Bu yenilik, öğrencilerin gelişim süreçlerini daha kapsamlı bir şekilde takip etmeyi ve değerlendirmeyi amaçlıyor.
Sübjektif Bakış: İlkokuldan bu yana tüm karnelerini özenle saklayan biri olarak, bu yeni uygulamalar bana pek sıcak gelmiyor. O karne günü heyecanını, sabah erkenden okula gidip sonucu merakla beklemeyi kim unutabilir ki? 🎒Takdir ve teşekkür belgeleri büyük bir gurur kaynağıydı, zayıf notlar ise “kırık” olarak anılır ve tatilin gündemini belirlerdi. Hele karnesi parlak olanların yüzünde beliren o sevinç... Çünkü bu, yüklü bir harçlık anlamına da gelebilirdi! 💰😊
👕Okul Kıyafetlerinde Yeni Dönem
Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle, ilkokul, ortaokul ve liselerde okul kıyafetlerinin belirlenmesine ilişkin önemli değişiklikler yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik kapsamında, artık okul kıyafetleri özel işaret, baskı ve desen gibi kısıtlamalara yer verilmeden okul müdürlüğünce belirlenecek. Karar alınırken, okul-aile birliği yönetim kurulu ve öğretmenler kurulu sürece dahil edilecek.
Yeni kıyafet görselleri okulların internet sitelerinde yayınlanacak ve belirlenen kıyafetler en az dört eğitim-öğretim yılı boyunca değiştirilemeyecek. Eğer kıyafet değişikliği dönemi ara sınıflara denk gelirse, mevcut öğrenciler bir üst öğrenim kademesine geçene kadar eski kıyafetlerini giymeye devam edebilecek.
Bu değişiklik, öğrencilere ve velilere daha fazla söz hakkı tanırken, kıyafet uygulamalarında esneklik sağlamayı hedefliyor.
🧑🏫Yükseköğretiminde 7 Milyon Öğrenci Eğitim Görüyor!
https://istatistik.yok.gov.tr/ sitesine göre Türkiye’de yükseköğretim sistemi, genişleyen yapısı ve artan öğrenci sayılarıyla dikkat çekiyor. Türkiye genelinde 129 devlet üniversitesi, 75 vakıf üniversitesi ve 4 vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere toplam 208 yükseköğretim kurumu faaliyet gösteriyor.
129 Devlet Üniversitesi
75 Vakıf Üniversitesi
4 Vakıf MYO
📊 Toplam 7.081.289 Öğrenci:
Önlisans: 2.822.626 öğrenci (7.235 program)
Lisans: 3.740.171 öğrenci (9.057 program)
Yüksek Lisans: 409.559 öğrenci (16.941 program)
Doktora: 108.933 öğrenci (12.019 program)
Sübjektif Bakış: Artık nicelikten niteliğe geçiş vakti. Üniversiteye giriş sınavları, yıllar içinde ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı) - ÖYS (Öğrenci Yerleştirme Sınavı) - YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) - LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) - YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) derken adeta alfabenin tüm harflerini tüketti. Ancak esas mesele sınavın adı değil, üniversitelerin geldiği nokta. Artık neredeyse sınava giren her öğrenciye bir kontenjan sağlanabiliyor. Eskiden üniversiteler, öğrenci sayılarıyla övünürdü. Bugün ise bu sayılar bir anlamını yitirdi. Şimdi asıl konuşmamız gereken şey kalite ve işlevsellik. Mezun olan gençler, gerçekten donanımlı bireyler olarak mı yetişiyor? Akademik standartlar yükseliyor mu? Üniversiteler, sadece öğrenci almayı değil, onları geleceğe en iyi şekilde hazırlamayı da öncelik haline getirmeli. Çünkü artık mesele "kaç kişi okuyor" değil, "nasıl bir eğitim alıyorlar?" 🎓✨
💵ÖTV Muafiyetinde Yeni Dönem
4 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile engelli bireylerin yakınlarının sağlık raporu ile ÖTV muafiyetinden yararlanarak araç alımına ilişkin önemli düzenlemeler yapıldı. Bu değişiklik, muafiyet kapsamı ve uygulama esaslarına yönelik yeni kriterler getirerek, ilgili vatandaşlar için süreci daha net hale getirmeyi amaçlıyor.
Yeni düzenlemeyle birlikte, engelli bireylerin adına araç alımında kullanılan raporlarla ilgili şartlarda güncellemeler yapıldı. Bu kapsamda, kimlerin muafiyetten yararlanabileceği, hangi belgelerin talep edileceği ve sürecin nasıl işleyeceğine dair detaylar yeniden şekillendirildi.
📈SPK’dan Büyük Adım: 4,3 Milyon Memura Finans Eğitimi
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi işbirliğiyle, Türkiye genelinde 4,3 milyon memurun finansal okuryazarlık eğitimi alması için önemli bir adım atıldı. Bu kapsamda, kamu çalışanları bütçe yönetimi, yatırım araçları ve tasarruf bilinci gibi konularda bilinçlendirilerek daha sağlam mali kararlar alabilecek.
Detaylar:
Eğitimler, Finansal Okuryazarlık Platformu üzerinden altı kategoride toplam 55 video ile ücretsiz olarak sunulacak. Ayrıca, e-Devlet üzerinden erişilebilen programda üç farklı düzeyde finansal okuryazarlık katılım sertifikası alınabilecek.
Bağlantı:
https://finansalokuryazarlik.gov.tr/
⚖️Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi
Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Bu düzenlemeye göre;
Köy Kanunu: Köyde evi olmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlarda bina yapmayanlar veya taksitlerini ödemeyen hak sahiplerine 31 Aralık 2028'e kadar ek süre tanınıyor.
Gecekondu Kanunu: Belediyelere, Hazineye veya kamu kurumlarına ait arazilere yapılan izinsiz yapılar, belediyeler veya il özel idareleri tarafından yıkılabilecek. Yıkım kararı 7 gün içinde bildirilip, 15 gün sonra uygulanacak.
Katma Değer Vergisi Kanunu: Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na yapılan arsa ve arazi teslimleri KDV'den muaf tutulacak.
İmar Hakkı Aktarımı: Kamu hizmet alanlarına denk gelen özel mülkiyetlerde, yapılaşma hakkı başka parsellere aktarılabilecek. Böylece kamulaştırma maliyetleri düşerken, vatandaşların mülkiyet kısıtlamaları giderilecek.
👨👩👧👦Nüfus Politikaları Kurulu Kuruldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararnameyle, Türkiye’nin nüfus politikalarını daha etkin ve koordineli bir şekilde belirlemek amacıyla Nüfus Politikaları Kurulu oluşturuldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösterecek kurul, demografik yapıdaki değişimleri izleyerek, uzun vadeli stratejiler geliştirmeyi hedefliyor.
Kurul, Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında; Adalet, Aile ve Sosyal Hizmetler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor, Hazine ve Maliye, İçişleri, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanları ile Diyanet İşleri Başkanı, İletişim Başkanı, Strateji ve Bütçe Başkanı ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkanından oluşacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısının bulunmadığı durumlarda ise kurula Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı başkanlık edecek.
Bu yeni yapı, Türkiye’nin demografik dinamiklerini yakından takip ederek, nüfus politikalarının sürdürülebilir ve kapsayıcı bir perspektifle uygulanmasını sağlamayı amaçlıyor.
⛔Gelecek Partisi'nde Ayrılık: Nedim Yamalı İstifa Etti!
Altılı Masa kontenjanından Ankara Milletvekili seçilen Nedim Yamalı, Gelecek Partisi'nden istifa ederek AK Parti'ye katıldı. Yamalı’nın parti değişimi, sadece bireysel bir karar olmanın ötesinde, TBMM'deki siyasi dengeleri de etkiledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rozetini takarak AK Parti saflarına dahil ettiği Yamalı’nın ayrılığı, Gelecek Partisi’nin Saadet Partisi ile kurduğu ortak grup için kritik bir sonuç doğurdu. Milletvekili sayısı 20’nin altına düşen grup, Meclis İçtüzüğü gereği resmen dağıldı. Bu gelişme, Meclis’teki siyasi denklemi yeniden şekillendirebilir.
⛔DEVA’da Ayrılık: Mustafa Yeneroğlu İstifa Etti!
İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, DEVA Partisi’nden istifa ettiğini duyurdu. Genel seçimlerin ardından partide bir atalet sürecine girildiğini ve sorunların çözülemediğini belirten Yeneroğlu, “Bu sorunlar, DEVA Partisi'ni kuruluşundaki iddialarını taşımaktan uzak bir noktaya taşıdı” ifadeleriyle istifasının gerekçesini açıkladı.
Yeneroğlu’nun ayrılığıyla birlikte Meclis’teki bağımsız milletvekili sayısı 12’ye yükseldi.
👨👩👧👦Göçmenlere Konum Bildirme Zorunluluğu Getirildi
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, düzenli göç kapsamında adres güncellemeleriyle ilgili yeni bir uygulama başlatıldığını duyurdu. 2025 Ocak ayının ilk haftasından itibaren, ilgili kişilerin konum bilgisiyle birlikte mesaj gönderme zorunluluğu getirilecek.
Bakan Yerlikaya, uygulamanın detaylarını şu sözlerle açıkladı:
"Konumla birlikte mesaj gönderecekler bize. Konumlu mesaj bildirimi yapmayınca polis ve jandarma gidecek. Bunların hepsini polis ve jandarma karakollarına zimmetledik. Kurduğumuz sistem, ay sonlarında sayı bildirecek. Sapmalar tespit edilip takibi yapılacak."
Bu adım, göç yönetiminde daha sıkı denetim ve takip mekanizmalarının uygulanmasını amaçlıyor.
🙍♀️Suriye Merkez Bankası’nda Bir İlk
Suriye’de ekonomi yönetiminde tarihi bir değişim yaşandı. Beşar Esad döneminde Suriye Merkez Bankası’nda başkan yardımcılığı görevini üstlenen Maysa Sabrin, bankanın yeni başkanı olarak atandı. Bu kararla birlikte Sabrin, ülkenin merkez bankasına liderlik eden ilk kadın oldu.
Bu atama, Suriye’de kadınların üst düzey yönetim pozisyonlarına getirilmesi açısından da önemli bir adım olarak görülüyor. Yeni dönemde merkez bankasının para politikaları ve ekonomik iyileşmeye yönelik atılacak adımlar yakından takip edilecek.
🛂Schengen’e Yeni Üyeler: Romanya ve Bulgaristan
Avrupa Birliği, Romanya ve Bulgaristan’ın tam Schengen üyeliğine onay verdi. 1 Ocak 2025 itibarıyla iki ülke, Schengen bölgesine tam erişim kazanarak AB’nin pasaportsuz seyahat avantajlarından yararlanabilecek.
Ancak, Budapeşte’de varılan anlaşma gereği, kara sınırlarında en az 6 ay boyunca geçici kontroller uygulanacak. Bu önlem, kamu politikası ve iç güvenliğe yönelik ciddi tehditleri önlemek amacıyla alındı.
Schengen Vizesi Nedir?
Schengen Vizesi, Avrupa'da 27 ülkenin dahil olduğu Schengen Bölgesi'ne seyahat etmek için gereken bir vize türüdür. Bu vize, bölge içinde sınır kontrolleri olmadan seyahat imkanı sağlar. Schengen Bölgesi, Avrupa Birliği (AB) üyesi olan ve olmayan ülkeleri kapsar (örneğin, İsviçre ve Norveç Schengen'e dahildir, ancak AB üyesi değildir). Schengen vize rejimi yönetmeliği gereği, vizenin alındığı ülkeye ilk giriş yapma mecburiyeti bulunmaktadır. Örneğin, İtalya için alınan vize ile önce Almanya'ya gitmek mümkün olmamaktadır.
Temel Özellikler
Üye Ülkeler:
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan. AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein
Türkiye, Schengen Bölgesi'nde yer almaz, bu nedenle Türk vatandaşları Schengen vizesine başvurmalıdır.
Vize Türleri:
Kısa Süreli (Tip C): En yaygın türdür; turizm, iş veya aile ziyareti için 90 güne kadar kalış sağlar.
Transit (Tip A/B): Havaalanı veya kısa süreli transit için.
Ulusal (Tip D): Uzun süreli ikamet veya çalışma izni gerektiren durumlar için.
Süre ve Kısıtlamalar:
90/180 Kuralı: 180 gün içinde en fazla 90 gün kalınabilir.
Tek/Çoklu Giriş: Vize, tek seferlik veya birden fazla girişe izin verebilir.
Başvuru Süreci
Nereye Başvurulur?
Seyahatin ana gerekçesine (örneğin, turizm için İspanya) veya en uzun kalınacak ülkenin konsolosluğuna başvurulur. Türkiye'deki Schengen ülkelerinin konsoloslukları veya yetkili vize merkezleri (VFS Global, TLScontact) aracılığıyla yapılır.Gerekli Belgeler:
Geçerli pasaport (en az 3 ay geçerlilik + boş sayfalar),
Seyahat sigortası (30.000 € kapsam),
Konaklama ve uçak rezervasyonları,
Mali durum kanıtı (banka hesabı, sponsor mektubu),
Vize ücreti (90 € yetişkinler, 45 € 6-12 yaş).
Almanya’da Siyasi Deprem: Erken Seçim Kararı Alındı!
Almanya’da Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Şansölye Olaf Scholz’un liderliğindeki üçlü koalisyon hükümetinin güvenoyu alamaması üzerine tarihi bir adım attı. Meclisi fesheden Steinmeier, ülkeyi erken seçime götürecek süreci resmen başlattı. 23 Şubat’ta yapılacak seçimler, Almanya’nın siyasi geleceği açısından kritik bir dönüm noktası olacak.
🧑💼CHP’de İhraç Kararı: Lütfü Savaş Partiden Ayrıldı
Eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından kesin ihraç kararıyla partiden çıkarıldı.
📌 Süreç nasıl gelişti?
Savaş, parti disiplinine sevk edildi.
CHP Disiplin Kurulu, ihraç edilmesine karar verdi.
İki ay önce sosyal medya paylaşımıyla parti yönetimine eleştirilerde bulunmuştu. Savaş, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanmasının ardından "Bugünün CHP’si DEM’lenmekle meşgul. Terörle bağ kuran ve terörden siyasi rant devşirenleri her kim olursa olsun savunamayız" ifadelerini kullanmıştı.
⛔Yargıtay’dan Van Seçimi İçin İptal Kararı!
31 Mart seçimlerinde Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesi yönündeki karar, Yargıtay tarafından usulsüz bulunarak bozuldu.
📌 Kararın Gerekçesi:
Memnu hakların iadesi için cezanın infazından sonra en az üç yıl geçmesi gerekiyor.
Yargıtay, Zeydan için bu sürenin 20 Aralık 2025’te dolacağını belirtti.
Dosya, yeniden görüşülmek üzere Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
🏆İBB’nin Dijital İkiz Projesine ABD’den 2 Milyon Dolarlık Destek!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Afet Odaklı Dijital İkiz Platformu Projesi, U.S. Trade and Development Agency (USTDA) tarafından 2 milyon dolarlık hibe almaya hak kazandı.
📌 Hibe Programı İmza Töreni:
🏛 İmzalar: USTDA Dünya Başkanı Enoh T. Ebong & İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu
🌍 Hedef: İstanbul'un afet yönetimi ve akıllı şehir altyapısını güçlendirmek
Bu proje, İstanbul’un dijital dönüşümünü hızlandırarak şehir yönetiminde yenilikçi çözümler sunmayı amaçlıyor.
🐜10. Altın Karınca Ödülleri Sahiplerini Buldu
Marmara Belediyeler Birliği (MBB) tarafından düzenlenen Altın Karınca Ödülleri, 12 Aralık 2024’te İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. 10 kategoride 40 belediyeden 55 proje ödüle layık görülürken, Jüri Özel Ödülü Bütçem İstanbul projesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin oldu.
🏆 Ödül Alan Kategoriler:
📌 Afet Yönetimi
📌 Akıllı Şehir Uygulamaları
📌 İklim Değişikliği ve Çevre Yönetimi
📌 Kentsel Tasarım ve Mimari
📌 Kültür-Sanat
📌 Sosyal Hizmetler
📌 Şehir Planlama ve Altyapı
📌 Ulaşım ve Hareketlilik
📌 Yerel Kalkınma
📌 Yönetişim ve Katılımcılık
ALTIN KARINCA 2024 | ÖDÜL ALAN PROJELER
MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, şehirlerin sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık açısından yeniden ele alınması gerektiğini vurgulayarak, “Şehirleri arabalar için değil insanlar için tasarlamalıyız” dedi.
🏆Torosların Zirvesindeki Hazine: Ormana Köyü
Antalya’nın tarihi Düğmeli Evleriyle ünlü Ormana Köyü, sadece 600 kişilik nüfusuna rağmen ‘Dünyanın En İyi Turizm Köyü’ seçildi! Geleneksel mimarisi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bu köy, sürdürülebilir turizmin parlayan yıldızı oldu. 🚀🏡
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) 2021’den beri düzenlediği Dünyanın En İyi Turizm Köyleri listesinde 2024 sonuçları açıklandı. Dünyadan 55 köy listeye girerken, Türkiye’den seçilen tek köy Antalya’nın İbradı ilçesine bağlı Ormana oldu!
📌 Neden Önemli
Bu liste, sürdürülebilir turizmi teşvik eden, kültürü ve doğayı koruyan köyleri destekliyor. Ormana’nın seçilmesi, Türkiye’nin kırsal turizm potansiyelinin uluslararası arenada tanınması demek!
👉 Ormana’yı özel kılan ne?
✅ Düğmeli Evler: Tahta çivi kullanılmadan yapılan özgün mimari
✅ Kırsal Turizm: Doğa ve kültürle iç içe sürdürülebilir turizm
✅ Gelenekler: 57 yıldır süregelen üzüm festivali ve Yörük kültürü
📈 2021’den bu yana UNWTO listesine giren Türkiyeli köyler:
Mustafapaşa (Nevşehir)
Taraklı (Sakarya)
Birgi ve Şirince (İzmir)
🏭Türkiye’nin İlk Raylı OSB’si: Demirağ OSB
Türkiye’nin demiryolu hattına entegre ilk ve tek organize sanayi bölgesi (OSB) olan Demirağ OSB, ana hat bağlantılı parsel makaslarıyla yatırımcılara büyük lojistik avantajlar sunuyor. 6. Bölge teşviklerinden yararlanma hakkı kazanan OSB, sanayi yatırımları için cazip bir merkez haline geldi. Bu arada Türkiye’nin ilk OSB’si de 1961 yılında Bursa’da kurulmuş.
Temel Bilgiler ve Özellikler:
Yer: Sivas’ın merkezine yakın bir konumda, stratejik ulaşım ağlarına (karayolu, demiryolu) bağlantılı.
Kuruluş Amacı: Sanayi üretimini demiryolu ağıyla entegre ederek lojistik maliyetleri düşürmek, ihracatı artırmak ve bölgeyi bir sanayi üssüne dönüştürmek.
Raylı Sistem: OSB içindeki fabrikalara kadar demiryolu hattı çekilerek, ürünlerin doğrudan trenlerle limanlara veya hedef pazarlara taşınması sağlanıyor.
🏆 Türkiye’nin En Güvenli Şehirleri
TÜİK’in 2024 Yaşam Memnuniyeti Araştırması’na göre Afyon, %87,2 güven oranı ile Türkiye’nin en huzurlu şehri seçildi! İşte vatandaşın gözünde "güvenli" iller:
1️⃣ Afyon → %87,2
2️⃣ Bayburt → %86
3️⃣ Rize → %85,3
4️⃣ Artvin → %81,6
5️⃣ Isparta → %79,3
🚨 Büyükşehirlerde Güven Oranı Düşük!
İstanbul: %45
Ankara: %51,1
İzmir: %60,1
📊Mercer 2024 Yaşam Kalitesi Raporu Açıklandı
Mercer’in 2024 Yaşam Kalitesi Raporu’na göre, expatlar (doğduğu ülke dışında çalışan bireyler) için en yaşanabilir şehirler sıralamasında İstanbul 134. sırada, Ankara ise 138. sırada yer aldı. Listenin zirvesinde Zürih bulunurken, onu Viyana ve Cenevre takip etti.
📌 İlk 3 Şehir:
🥇 Zürih (İsviçre)
🥈 Viyana (Avusturya)
🥉 Cenevre (İsviçre)
🔑İtalya'da Kısa Konaklamalarda Yeni Düzenleme
İtalya'da, kısa süreli konaklamalarda kullanılan şifreli anahtar kutuları ve WhatsApp üzerinden yapılan 'check-in' uygulamaları yasaklandı. Yeni düzenlemeyle birlikte, müşterilerin kimlik belgelerinin fotoğrafını göndererek konaklama yerlerine giriş yapmaları da artık mümkün olmayacak.
Bu değişiklik, kamu düzeni ve güvenliği gerekçe gösterilerek alındı. Artık, müşterilerin mülke girebilmeleri için ev sahibi ya da temsilcisinin hazır bulunması gerekecek. Bu adım, konaklama güvenliğini artırmayı ve denetim süreçlerini güçlendirmeyi hedefliyor.
🚄Dünyanın En Uzun Sürücüsüz Metrosu Açıldı!
Suudi Arabistan, sürücüsüz raylı sistemlerde dünya rekorunu kırdı! Başkent Riyad’da açılan 176 kilometrelik dev metro, şehri baştan sona yeniliyor.
📍 Ne Sunuyor?
85 istasyonla iş merkezleri, konutlar ve kültür noktalarını birbirine bağlıyor.
Günlük 3.6 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en yoğun hatlarından biri.
Tam otomasyon: 24/7 kesintisiz ulaşım imkânı!
🌍 Neden Önemli?
Çevre dostu: Elektrikli trenlerle karbon ayak izini azaltıyor.
Trafik çilesine son: Riyad’ın kronik ulaşım sorununu çözmeyi hedefliyor.
2030 Vizyonu’nun parçası: Suudi Arabistan’ın modern şehircilik hamlesinin sembolü.
🔙Notre Dame Geri Döndü!
Paris’in ikonik Notre Dame Katedrali, 2019’daki yangının ardından ilk kez kapılarını halka açtı! Tarihi yapı, pazar ayiniyle sembolik bir "yeniden doğuş" yaşadı.
✨ Tarihi An
5 yıl sonra ilk ayin: 800’den fazla kişi, yangın sonrası ilk kez dua etmek için katedralde bir araya geldi.
Halka açılış: 16 Aralık’tan itibaren ziyaretçiler, restore edilen vitrayları, heykelleri ve ünlü çatıyı yakından görebilecek.
🔧 Restorasyon Sürecinden Notlar
2.000’den fazla işçi, 5 yıl boyunca gotik mimariyi aslına uygun şekilde yeniden inşa etti.
En dikkat çeken detay: 96 metre yüksekliğindeki tarihi çatı ve küllerden arınmış org.
🌍 Neden Önemli
Kültürel mirasın zaferi: 856 yıllık katedral, Avrupa’nın dayanıklılık sembolü haline geldi.
Turizm hareketliliği: Paris’e gelen ziyaretçi sayısında yıllık %30 artış bekleniyor.
🌧️Karadeniz'de Felaket: Artvin'de Heyelan Can Aldı!
Artvin’in Arhavi ilçesinde meydana gelen heyelan, Karadeniz Sahil Yolu’nu trafiğe kapattı. Bir araç heyelan altında kaldı. Heyelan altında kalan bir otomobildeki 4 kişinin cansız bedenlerine ulaşıldı.
⚠️ Karadeniz’de Heyelan Riski Artıyor
🌱 Uzmanlar, Karadeniz Bölgesi’nde kontrolsüz yapılaşma ve ormansızlaşmanın heyelan riskini artırdığını belirtiyor.
🚨 Yetkililer, bölgedeki vatandaşları dikkatli olmaya ve güvenlik önlemlerine uymaya çağırdı.
🚇 İstanbul’un Trafik Sorunu
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’un trafik sorununa dair çarpıcı açıklamalarda bulundu🗣️:
📊 1004 kilometrelik metro hattına ihtiyaç var!
🚗 Kentteki araç sayısı: 5,8 milyon!
📍 Bu rakam, Türkiye’deki 52 ilin toplam araç sayısından daha fazla!
🔴 Yüzey Ulaşımı Yetersiz!
Bakan Uraloğlu, İstanbul trafiğinin yalnızca metro yatırımlarıyla çözülebileceğini belirterek, yüzey ulaşımının artık soruna çare olmadığını vurguladı.
🚦 Trafikte Kalma Süresi Rekor Kırıyor
İstanbul, yılda ortalama 105 saatlik zaman kaybıyla dünya trafik sıkışıklığı sıralamasında zirvede yer alıyor.
🚗⏳Dünya Şampiyonu: İstanbul!
ABD’li Inrix’in 2024 Küresel Trafik Karnesi raporu yayımlandı: İstanbul, yılda 105 saatle (4,4 gün!) trafikte en çok zaman kaybedilen şehir oldu!
📉 Çarpıcı Vriler
Kayıp süre: Yılda 105 saat → Haftada 2 saatten fazla!
Ekonomik maliyet: Trafik, İstanbul’da yıllık kişi başı 150 bin TL’yi aşan zaman ve yakıt kaybına neden oluyor.
Dünya sıralamasında Londra (%72 daha az kayıp) ve Bogota’yı (2. sıra) geride bıraktı.
🚦Neden Önemli
Mega projelere rağmen sorun kronikleşti: Yeni köprüler ve metrolar, nüfus artışı ve araç yoğunluğunu dengeleyemiyor.
Çevre kirliliği: Trafik, İstanbul’un hava kalitesini her yıl DSÖ standartlarının 3 kat altına çekiyor.
Psikolojik etki: Her 10 İstanbulludan 7’si, trafiği “günlük stres kaynağı” olarak tanımlıyor.
📌 Diğer Şehirlerden Örnekler:
Paris: Toplu taşıma ağırlıklı sistemle trafik kaybı yılda 45 saat,
Tokyo: Sıkı araç kullanım politikalarıyla yılda 32 saat kayıp.
📊 Türkiye’nin İklim Karnesi: Hâlâ Kırık Not!
2024 İklim Değişikliği Performans Endeksi açıklandı. Germanwatch’un her COP sonrasında yayımladığı İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde Türkiye, 63 ülke arasında 53. sırada yer aldı. Geçtiğimiz yıla göre üç basamak yükselse de hala en düşük performans gösteren ülkeler arasında bulunuyor.
📉 Türkiye’nin Notları:
🔹 Yenilenebilir Enerji: Orta seviye
🔹 Sera Gazı Emisyonları ve Enerji Kullanımı: Düşük
🔹 İklim Politikası: Çok düşük
⚠️ Türkiye Neden Geride?
Endekste Türkiye'nin düşük performansının sebepleri şöyle sıralandı:
❌ Yetersiz iklim politikaları
❌ Fosil yakıtlardan çıkış stratejisinin eksikliği
❌ Yenilenebilir enerjide sınırlı ilerleme
❌ Ormanların madencilik ve mobilya sanayi için kullanılması
❌ Sera gazı emisyonlarındaki artış (1,5°C hedefiyle uyumsuz)
🚀 Türkiye'nin iklim mücadelesinde ilerleme kaydetmesi için yenilenebilir enerjiye yatırımın hızlandırılması ve güçlü bir karbon azaltım stratejisi belirlenmesi gerekiyor.
🌍 İklim Krizi Kapıda: 113 Milyon Kişi Yerinden Olabilir!
BM Uluslararası Göç Örgütü’ne göre, iklim değişikliği nedeniyle 2050’ye kadar 44 ila 113 milyon kişi kendi ülkeleri içinde göç etmek zorunda kalabilir. Aşırı hava olayları ve doğal afetler, milyonlarca insanı yerinden ediyor.
🌪️ Felaketin Son Adresi: Güney Asya
🔹 Fengal Kasırgası, Bengal Körfezi’nden geçerek Hindistan ve Sri Lanka’da 19 kişinin ölümüne neden oldu.
🔹 Puducherry bölgesi, son 30 yılın en yoğun 24 saatlik yağışını aldı.
🔹 Sri Lanka’da 138 bin 944 aile şiddetli yağışlardan etkilendi.
🌊 Güneydoğu Asya’da Büyük Sel Felaketi
📍 Malezya ve Tayland’da şiddetli yağışlar, geniş çaplı sellere yol açtı:
🚨 Malezya’nın kuzeyinde 122 binden fazla kişi evlerini terk etti.
🚨 Tayland’ın güneyinde yaklaşık 13 bin kişi tahliye edildi.
🚨 Toplam can kaybı: 12 kişi
⚠️ İklim krizinin etkileri her geçen gün daha da yıkıcı hale geliyor. Önlem alınmazsa milyonlarca insan, yaşanabilir alanlar aramak için göç etmek zorunda kalacak.
📉 2024 Yoksulluk, Refah ve Gezegen Raporu Açıklandı
Dünya Bankası’nın yayımladığı 2024 Yoksulluk, Refah ve Gezegen Raporu, küresel yoksulluk, gelir eşitsizliği ve iklim değişikliği arasındaki karmaşık ilişkiyi detaylı bir şekilde ele alıyor. Pandemi sonrası dönemde yoksulluğun azaltılmasında ciddi bir duraklama yaşandığını ortaya koyan rapor, gelir eşitsizliğinin giderek derinleştiğini vurguluyor.
⚠️ Küresel Ekonominin Zorlukları
🔹 Covid-19 sonrası ekonomik şoklar hâlâ hissediliyor.
🔹 Borç yükü artıyor, gelir uçurumu büyüyor.
🔹 Yoksullukla mücadele çabaları yavaşladı.
📌 Türkiye Perspektifi: Toplumsal Cinnet Kapıda mı?
Toplum Çalışmaları Enstitüsü Genel Sekreteri Çiğdem Gizem Okkaoğlu, raporun Türkiye’ye etkilerini şöyle değerlendiriyor:
🗣️ “Kapsayıcı politikalarla yoksulluğu ve gelir eşitsizliğini azaltmak zorundayız. Aksi takdirde, sosyal ve ekonomik dengeler bozulmaya devam edecek, toplumsal huzursuzluklar derinleşecek ve ‘toplumsal cinnet’ kaçınılmaz olacak.”
🚨 Uzmanlar, sürdürülebilir kalkınma ve sosyal adalet için eşitsizlikleri azaltmaya yönelik acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.
🛑 Aral Gölü Şimdi Kuruyan Bir Felaket!
Dünyanın en büyük dördüncü tuz gölü olan Aral Gölü, Kazakistan ve Özbekistan sınırında yok olma noktasına geldi! Kuruma Nedeni Sadece İklim Değişikliği Değil!
🔹 Plansız su kullanımı ve yanlış tarım politikaları, gölün hızla çekilmesine neden oldu.
🔹 Pamuk üretimi için yapılan yoğun su tüketimi, Aral’ı besleyen nehirlerin yönünü değiştirdi.
🔹 Balıkçılık ve taşımacılık gibi ekonomik faaliyetler tamamen durma noktasına geldi.
🚨 Bir zamanlar canlı bir ekosisteme ev sahipliği yapan Aral Gölü’nün kaybı, dünyaya önemli bir ders veriyor: Suyun kıymetini bilmezsek, gelecek kuruyacak!
⚛️ Fransa’da 25 Yıl Sonra Bir İlk: Nükleer Reaktör
🔹 Fransa, 1999 yılından bu yana ilk kez yeni bir nükleer reaktörü devreye aldı.
🔹 Ülke, enerji arz güvenliğini artırmak ve karbonsuz elektrik üretimini güçlendirmek için nükleer yatırımlarını hızlandırıyor.
🔹 Yeni reaktör, 2050 yılına kadar 6 yeni nesil reaktör inşa etme planının ilk adımı.
⚡ Neden Önemli?
✅ Düşük karbon emisyonu: Fransa, enerji üretiminde nükleerin payını artırarak iklim değişikliğiyle mücadelede güçlü bir adım atıyor.
✅ Enerji bağımsızlığı: Avrupa’daki enerji krizine karşı Fransa, yerli üretimi güçlendirerek dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.
✅ Ekonomik etki: Yeni nesil reaktörler, sanayi yatırımlarını teşvik ederken enerji fiyatlarını dengelemeye yardımcı olabilir.
💬 Fransa’nın nükleer enerji hamlesi Avrupa’da yeni bir dönemin başlangıcı olabilir mi?
⛔KVKK'den Meta’ya 11,5 Milyon TL Ceza
Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), Instagram’ın sahibi Meta’ya çocuk hesaplarının gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle 11 milyon 500 bin TL idari para cezası kesti!
🔍 Ne Tespit Edildi?
📌 Çocuk hesaplarında gizlilik ihlalleri tespit edildi.
📌 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na aykırı uygulamalar belirlendi.
📌 Dijital platformlarda çocukların veri güvenliğine yönelik endişeler arttı.
⚖ Neden Önemli?
🚸 Çocukların kişisel verileri risk altında!
🔐 Veri gizliliği ihlalleri, büyük teknoloji şirketlerinin sorumluluğunu gündeme taşıyor.
📢 KVKK’nın kararı, dijital güvenlik konusundaki hassasiyeti yeniden tartışmaya açtı.
📱Türkiye’de Sosyal Medya Kullanımı: Çarpıcı Veriler!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki sosyal medya kullanımına dair dikkat çekici istatistikleri paylaştı.
✅ %65,7 → Nüfusun sosyal medya kullanma oranı.
✅ 2 saat 37 dakika → Günlük ortalama sosyal medya kullanımı.
✅ 303 milyon 97 bin → Türkiye’den aktif sosyal medya hesap sayısı!
⚠ Neden Önemli?
🔹 Türkiye’de sosyal medya kullanımı, günlük hayatın vazgeçilmezi haline geldi.
🔹 Dijital pazarlama, siyaset ve haberleşme alanlarında sosyal medyanın etkisi giderek artıyor.
🔹 Çoklu hesap kullanımı, dijital kimlik ve güvenlik konularını yeniden gündeme taşıyor.
🚨 HGS’ye Siber Saldırı: 25 Bin Dolarlık Fidye Talebi!
Salı akşamı, PTT'ye ait Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) iOS uygulaması hacklendi! Bilgisayar korsanları, uygulama üzerinden küfürlü mesajlar paylaşarak 25 bin dolar değerinde Bitcoin talep etti.
⚠ Neler Oldu?
🔹 HGS uygulamasına yetkisiz erişim sağlandı.
🔹 Korsanlar, kullanıcı verilerini sızdırmakla tehdit etti.
🔹 Fidye talebi kripto para üzerinden yapıldı.
🔍 Bir Adım Geriden: Siber Tehdit Artıyor!
📌 Geçtiğimiz günlerde Anadolu Sigorta’nın "Sigortam Cepte" uygulaması da benzer bir saldırıya uğradı.
📌 Şirket, veri sızıntısı olmadığını açıkladı, ancak olay siber güvenlik açıklarını gündeme getirdi.
🔎 Google 2024 Arama Trendleri Açıklandı!
Google, “Yılın Arama Trendleri” raporunu yayımladı. İşte Türkiye’de ve dünyada en çok merak edilen konular!
🏆 Türkiye’de En Çok Arananlar
🔹 Euro 2024 → Futbol heyecanı zirve yaptı! ⚽
🔹 Narin Son Dakika → Merak uyandıran gelişmeler trend oldu.
🔹 Türkiye Maçı → Milli takım maçları büyük ilgi gördü.
🔹 Osimhen → Nijeryalı golcü Türkiye’de en çok konuşulan isimlerden oldu.
🔹 Olimpiyatlar → Paris 2024 Olimpiyatları spor gündemini belirledi.
2024'ün trendlerini belirleyen bu liste, internet kullanıcılarının ilgi alanlarını gözler önüne seriyor!
💾 Çığır Açan Yenilik: “Veri ATM’si” Geliyor!
Amazon Web Services (AWS), yıllık toplantısında dikkat çekici yeniliklerini duyurdu. Bunlar arasında en ilginç olanlardan biri: Fiziksel Bulut Bilişim Terminalleri!
🚀 Nedir Bu Yeni Teknoloji?
🔹 Kullanıcılar taşınabilir disk veya belleklerle verilerini fiziki terminallere götürüp yükleyebilecek.
🔹 Bulut bilişim ile fiziksel veri transferini birleştiren bu sistem, “Veri ATM’si” olarak tanımlanıyor.
🔹 Büyük veri setlerini daha hızlı ve güvenli bir şekilde AWS bulut sistemine aktarmayı hedefliyor.
⚡ Neden Önemli?
✅ İnternet bağlantısına bağımlılığı azaltıyor.
✅ Yüksek hacimli verileri güvenli bir şekilde taşıma imkânı sunuyor.
✅ Fiziksel transfer ile daha düşük maliyet ve daha hızlı işlem süresi sağlıyor.
🔌AB’de Yeni Dönem: USB-C Zorunlu Oluyor!
Avrupa Birliği, elektronik atıkları azaltmak ve şarj standartlarını tek tip hale getirmek için USB-C zorunluluğunu resmen yürürlüğe koydu!
📌 Ne Değişiyor?
✅ Telefon, tablet ve kamera gibi cihazlarda USB-C ortak standart olacak.
✅ Micro USB ve Lightning gibi farklı girişler artık yeni cihazlarda kullanılamayacak.
✅ Tüketiciler tek bir şarj aletiyle tüm cihazlarını şarj edebilecek.
🌱 Neden Önemli?
♻ Elektronik atık azalacak → Her yıl milyonlarca gereksiz şarj cihazı üretimi önlenecek.
💰 Tüketiciler tasarruf edecek → Farklı girişler için ekstra adaptör alma devri sona eriyor.
📱 Teknoloji devleri uyum sağlamak zorunda → Apple gibi firmalar ürünlerini yeni kurala göre güncellemek zorunda kalacak.
🔬 2025: Uluslararası Kuantum Bilimi ve Teknoloji Yılı!
Birleşmiş Milletler, 2025 yılını Uluslararası Kuantum Bilimi ve Teknoloji Yılı olarak ilan etti! 🚀
📌 Neden 2025?
🔢 Heisenberg, Born ve Jordan’ın matris mekaniği teorisinin 100. yılı!
🌊 Schrödinger’in dalga mekaniği formülasyonunun 100. yılı!
💡 Kuantum teorisinin temellerinin atıldığı bu tarihi dönüm noktası kutlanacak.
🎶Türkiye Kültür Yolu Festivali 2025 Takvimi Açıklandı!
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin 2025 takvimini duyurdu! Ayrıntılı bilgi için bağlantıya tıklayınız.
📅 2025 Festivali Takvimi
✅ 5 Nisan’da Adana’da başlayacak.
✅ 9 Kasım’da Antalya’da sona erecek.
✅ Festival, 2025’te 20 farklı şehre uğrayacak.
🎭 Festivalin Amacı
📌 Türkiye’nin eşsiz kültür ve sanat varlığını, tarihini ve medeniyet mirasını dünyaya tanıtmak.
📌 Şehir sayısını artırarak, ülkemizin zengin kültürel dokusunu daha fazla yere ulaştırmak.
Türkiye Kültür Yolu Festivali, 2025’te yeni şehirlerde sanat ve kültürle buluşturacak! 🎨
🌟 Forbes "Dünyanın En Güçlü 100 Kadını
Forbes geleneksel Dünyanın En Güçlü 100 Kadını listesini açıkladı. Listede yer alan 100 kadın toplamda 33 trilyon dolarlık ekonomik güce sahip ve 1 milyardan fazla insanı etkiliyor. Listede bu yıl Türkiye'den sadece Güler Sabancı yer alıyor.
📊 Dünyanın en güçlü kadınları tam listesi:
Ursula von der Leyen
Christine Lagarde
Giorgia Meloni
Claudia Sheinbaum
Mary Barra
Tüm liste için siteyi ziyaret edebilirsiniz.
📖 2024 Yılın Kelimeleri
Yılın kelimeleri, çeşitli kurumlar tarafından belirlenen ve o yıla damga vuran temaları veya olayları özetleyen kelimelerden oluşuyor. Bu kelimeler, yılın karakteristik özelliklerini yansıtabiliyor veya toplumsal, kültürel ve siyasi atmosferi özetleyebiliyor. Dünya genelinde birçok ülke, uzun yıllardır bu kelime seçimlerini kamuoyuyla paylaşıyor.
Türk Dil Kurumu, 2024 yılının kelimesi olarak "kalabalık yalnızlık" kavramını seçti! 👥💔
🔍 “Kalabalık Yalnızlık” Ne Anlama Geliyor?
📌 Günümüzde sosyal medya ve dijital dünyada, kalabalıklar içinde hissedilen yalnızlık durumunu tanımlıyor.
📌 Toplumda bireyselleşme ve dijital bağlantılar, kişisel ilişkilerin zayıflamasına neden oluyor.
Cambridge Sözlüğü, 2024 yılının kelimesi olarak "manifest" kavramını seçti! 🚀
🔍 Peki, "Manifest" Ne Anlama Geliyor?
📌 Zenginlik, aşk ve başarı gibi hedefleri düşünce gücüyle gerçekleştirme inancı.
📌 Son yıllarda kişisel gelişim, spiritüel akımlar ve sosyal medyada popüler hale geldi.
📌 Ünlüler ve içerik üreticileri tarafından sıkça kullanılan bir kavram.
Oxford, 2024 yılını en iyi anlatan kelime olarak "brain rot" (beyin çürümesi) kavramını seçti!
🔍 Peki, “Brain Rot” Ne Anlama Geliyor?
📌 Zihinsel yorgunluk, dikkat dağınıklığı ve aşırı dijital ekran kullanımı sonucu ortaya çıkan bir kavram.
📌 Uzun süreli dijital içerik tüketiminin, insanların düşünsel kapasitesini ve dikkat sürelerini olumsuz etkilemesini tanımlıyor.
🕊️ Bilim Dünyasının Acı Kayıpları
Türkiye’nin bilim dünyası, iki büyük ismini kaybetti:
💔 Prof. Dr. Münci Kalayoğlu (84)
🔹 Dünyanın önde gelen karaciğer nakli uzmanlarından biri olarak tarihe geçti.
🔹 Türkiye’deki ilk karaciğer naklini gerçekleştiren öncü bilim insanı olarak hatırlanacak.
💔 Muazzez İlmiye Çığ (110)
🔹 Türkiye'nin ilk kadın Sümeroloğu olarak büyük bir miras bıraktı.
🔹 Sümer medeniyetinin derinliklerine inen çalışmaları ile dünya çapında saygı duyulan bir akademisyen oldu.
🌹 Bilim dünyasında bıraktıkları izler kalacak ve bilimsel mirasları geleceğe ışık tutacak.
🎹 Türkiye’nin İlk Piyanosu Restore Edildi!
Taşköprülü Mehmet Usta tarafından 1904’te yapılan Türkiye’nin ilk piyanosu, restore edilerek tarihine sahip çıktı.
🔨 Tarihi Bir Miras
✅ Taşköprülü Mehmet Usta, İtalyan mühendis Karlo Efendi'nin evinde gördüğü piyanonun benzerini yapmaya karar verdi.
✅ Bu piyano, dönemin vali Enis Paşa tarafından **2. Abdülhamid’e hediye edilmişti.
🏛 Önemli Bir Kültürel Değer
📌 Kastamonu Kent Tarihi Müzesi'ndeki piyano, Mehmet Usta’nın yaptığı beş piyanodan üç tanesinin içinde.
📌 Diğerleri Yıldız Sarayı ve Kastamonu Mimar Vedat Tek Kültür Merkezi'nde sergileniyor.
💸 Cumhuriyet'in İlk Kâğıt Paraları
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk banknotları Aralık 1927’de, 1, 5, 10, 50, 100, 500 ve 1000 liralık olmak üzere 7 farklı değerde piyasaya sürüldü.
✅ Harf Devrimi'nden önce hazırlandığı için Osmanlıca (eski Türkçe) ve Fransızca basıldı.
✅ O dönemde kullanılan "Evrak-ı Nakdiye" isimli Osmanlı kağıt paraları, 4 Aralık 1927’de dolaşımdan çekildi ve 4 Eylül 1928’de tamamen tedavülden kaldırıldı.
✅İngiliz firması Thomas De La Rue tarafından filigranlı kâğıtlara kabartma olarak basıldı.
📌 Merak Edenlere: İlk kâğıt paraları incelemek isterseniz, Merkez Bankası'nın "E1 Emisyon Grubu" sekmesine göz atabilirsiniz!
🐾✈️ Pet Lounge Açıldı!
İstanbul Havalimanı’nda Türk Hava Yolları (THY), evcil hayvan sahiplerine özel Pet Lounge’u hizmete sundu!
🌟 Pet Lounge Özellikleri
✅ Tam zamanlı veteriner desteği sağlanarak, evcil hayvanların güvenliği ve konforu ön planda tutuluyor.
✅ 250 metrekarelik alanda, 32 köpek, 36 kedi ve 10 kuş aynı anda konaklayabiliyor.
✅ Lounge’da açık teras ve bağımsız bölümler evcil hayvanların rahatça vakit geçirebileceği alanlar sunuyor.
🐶 Hayvanlarla Seyahat Kolaylaşıyor
📌 THY, kafesiyle birlikte toplam 8 kg ağırlığı geçmeyen hayvanların kabinde taşınmasına da izin veriyor.
📌 Böylece, evcil hayvanlarınızla seyahatiniz çok daha rahat hale geliyor.
🎬Time’a Göre 2024'ün En İyi 10 Filmi Açıklandı!
Time dergisi, 2024’ün en iyi filmlerini listeledi. Zirvede Nicole Kidman’ın yeni filmi "Babygirl" yer alıyor.
🏆 İlk Üç
🥇 Babygirl – Nicole Kidman’ın başrolde olduğu yapım, listenin zirvesinde!
🥈 All We Imagine as Light – Büyük beğeni toplayan yapım, 2. sırada.
🥉 The Seed of the Sacred Fig – Ödüllü İranlı yönetmen Muhammed Rasulof’un son filmi.
🎥 Listenin tamamı
2025’e umutla bakalım! Hoşçakalın 🖐️🖐️🖐️